kusadasi

Hayatın başladığı ve
hiç renk kaybetmediği yer.

Kuşadası Türkiye’nin Aydın ilinin bir ilçesidir. İlçenin kuzeyinde İzmir ilinin Selçuk ilçesi, doğusunda ve güneyinde Söke ilçesi, batısında Ege Denizi bulunmaktadır. İlçede turizm gelişmiştir.

2022 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre ilçede 130.835 kişi yaşamaktadır

Sosyal Mesafeler – Lokasyonlar

Nufus 130.835
Yüz Ölçümü 265 km² (102 mil²)
Rakım 113,580
Coğrafi bölge Ege Bölgesi
İl Aydın

Tarihçe

Kuşadası tarih, turizm ve sporun bir arada bulunduğu bir tatil bölgesidir. Güzelçamlı Millî Parkı, Kuşadası’na 28 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

1966 yılınca millî park statüsü kazanan bölge ziyaretçilerine muhteşem güzellikte bir doğa sunmaktadır.

Evcil domuzların yakından gözlemlenebildiği parkta, bisiklet ve trekking turları için özel ve bakir alanlar mevcuttur. Kuşadası’nın tarihi alanlarından biri olan Güvercinadası Bizans’tan Osmanlı’ya uzanan tarihi nedeniyle bölgeye gelen, yerli ve yabancı turistlerin uğrak notlarından biridir. Aynı şekilde Kuşadası’na 20 dakika uzaklıkta bulunan Efes Harabeleri ve Meryem Ana Evi bölgeye gelen turistlerin önemli ziyaret durakları arasında yer almaktadır.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Efes Antik Kenti bölgesi; Çukuriçi Höyük, Selçuk Kalesi, İsa Bey Hamamı, İsa Bey Camii, St. John Bazilikası, Artemision, Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi olmak üzere önemli yapı ve yerlerden oluşmaktadır.

Tarih boyunca Helenistik Dönem, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı hâkimiyeti dönemleri dâhil olmak üzere 9.000 yıllık bir yerleşim tarihine sahip olan bölge, tarihin tüm dönemlerinde kültür ve ticaret merkezi olmuştur. Efes bulunduğu bu tarihî alan nedeniyle kentleşme ve mimarî açısından dünya mirası olarak kabul edilmektedir. Meryem Ana Evi’nin ise günümüzde Hristiyanlar tarafından hac bölgesi olarak görülmesi ve Osmanlı döneminde inşa edilen İslami eserler Efes’i dinler tarihi açısından da benzersiz kılmaktadır.

Meryem Ana Evi

Meryem Ana Evi, Efes çevresinde yer alan Bülbüldağı’nda bulunan bir Katolik mabet yeridir. Selçuk’a 7 km uzaklıktadır. Ev, 19. yüzyılda Katolik rahibesi olan Anne Catherine Emmerich (1774-1824)’in rapor edilmiş rüyalarını takiben keşfedilmiştir. Görümleri ölümünden sonra Clemens Brentano’nun kitabında toplanmıştır. Katolik Kilisesi evin gerçekten Meryem Ana’nın olup olmadığı hakkında bir yorum yapmamıştır, fakat ev keşfedildiğinden bugüne düzenli olarak hac ziyaretleri almaktadır. Anne Catherine Emmerich 3 Ekim 2004 tarihinde Papa II. İoannes Paulus tarafından kutsanmıştır.

Katolik hacılar İsa’nın annesi Meryem‘in, Havari Yuhanna tarafından bu taş eve getirildiği ve cennete alınışına kadar (Katolik doktrinine göre Assumption, Ortodoks doktrinine göre Dormition) bu evde yaşadığına inanarak ziyaret etmektedirler.

Bu kutsal mekan çeşitli papaların ziyaretine ve Patriklik Kutsanmasına layık görülmüştür. İlk hac ziyareti 1896’da gelen Papa XIII. Leo tarafından yapılmıştır ve en son olarak 2014 yılında Papa Franciscus tarafından ziyaret edilmiştir.

Meryem’in mezarının da Bülbüldağı’nda olduğu düşünülür.

Efes antik kentin üst kapısının yanından geçilerek çıkılan Meryem Ana ören yerinde, küçük bir Bizans kilisesi bulunmaktadır. Burada İsa’nın annesi Meryem’in yaşadığına ve öldüğüne inanılır. Hristiyanlar tarafından kutsal sayılır ve ziyaret edilir, hastalara şifa aranır, adaklar adanır.